Lureimprover
Hem        Så använder du Lureimprover        Produktfakta        Formbar termoplast        Produkter & Priser        Kontakt


Trimma en Glimmer wobbler

       Glimmer med tre krokar
Vid leveransen ser Glimmer wobblern ut som ovan med tre stycken krokar strl 4 och en fjäderring längst fram i nosöglan. För att se hur den simmar i strömmande vatten klicka här. Fiskar du wobblern med en Lureimprover Original framför simmar den bra och fångar fisk precis som den är. För dig som gillar att experimentera och trimma gången på dina wobbler kommer här några tips som förhoppningsvis kan vara till nytta även till andra wobbler.

Få wobblern att simma rakt
Samtliga wobbler är grovt trimmade i en testtank vid låg hastighet. Om din wobbler ändå tenderar att dra snett åt något håll bockar du bara nosöglan åt motsatt håll med en lämplig tång. Ta bort fjäderringen när du gör detta. Det kan handla om tiondels millimetrar så ta det försiktigt. Efter att du bockat nosöglan bör du sätta en droppe superlim (snabblim) runt nosöglan för att täppa till eventuellt uppkomna sprickor. Du kan enkelt testa om din wobbler läcker, läs bara avsnittet nedan "Att reparera en wobbler som läcker". Vissa wobbler -modeller har ganska styva kroköglor som är svåra att böja. Då kan du fila lite på skeden och ändra dess symmetri istället. Principen är att wobblern börjar styra mer åt det håll som du filat på. Filar du bort material så skeden smalnar något på t.ex. vänster sida så kommer alltså wobblern dra sig mer åt vänster. Vill du inte fila på skeden eller tycker du att det inte händer tillräckligt mycket när du bockar nosöglan kan du även prova att bocka wobblerns buköglor. När du bockar en bukögla ska du tänka att wobblern börjar dra åt motsatt håll som du bockar öglan. Det som händer är att tyngdpunkten förskjuts och det fungerar bara om det sitter en krok eller någon annan tyngd monterad i buköglan efter att du bockat den.

 Glimmer med två krokar
                  Trimmad Glimmer wobbler
Genom att variera krokuppsättningen kan du enkelt trimma gången på Glimmer wobblern
Om du tar bort någon krok, byter ut originalkrokarna mot tyngre, längre eller mindre krokar påverkas gången. Tyngdpunkten förskjuts och wobblern simmar annorlunda. På bilden ovan ser du två exempel på hur man kan trimma Glimmer wobblern genom att ta bort krokar. För att dämpa wobblern och få den mer snabbslående ökar du på vikten i främre kroköglan genom att fästa blyhagel eller krokar i olika  storlekar tills den simmar som du vill. Nosöglans fjäderring kan du ta bort, den gör ändå ingen nytta.

Trimma nosöglan med formbar plast    Klämma nosöglan
Nosöglans placering i höjdled påverkar gången på wobblern
Om du upptäcker att två wobbler av samma modell och med samma krokuppsättning simmar lite olika har det förmodligen med nosöglorna att göra. Om du håller wobblerna bredvid varandra kan du se om nosöglorna fått lite olika placering i höjdled vid tillverkningen. Du kan styra nosöglans placering i höjdled genom att klämma till den med en tång, se högra bilden ovan. Obs! ta det försiktigt, öglan som blir i hoptryckt är svår att återställa. Glöm inte att täta med lim (t.ex. Loctite Super Attak Precision) efter en sådan behandling.  På vänstra bilden ser du en metod som gör det möjligt att både återställa och ändra nosöglans placering. Du använder här lite formbar termoplast som du smälter med t.ex. en lödkolv eller en låga och trycker fast på nosöglan. Forma plasten runt nosöglan med fingrarna och en nål så den styr beteslåset i önskad riktning. På bilden har nosöglan trimmats med formbar termoplast så beteslåset hamnat någon millimeter lägre vilket resulterar i att Glimmer wobblar med större och kraftigare rörelser. Att använda ett beteslås med rund böj (utan lekande) direkt i nosöglan är att föredra om du vill byta beten ofta. Använd gärna en osynlig fluorcarbonlina (minst 30 cm) som tafs mellan beteslåset och ett lekande.

Att ändra storlek och form på wobblerns sked
Att slipa och ändra formen på wobblerns sked kan kännas lite olustigt. Det brukar man ta till på hopplösa fall eller då skeden upplevs vara för stor. Det är inte så kul om man råkar slipa bort för mycket material på skeden så wobblern simmar sämre än innan. Det finns dock en enkel metod som du kan tillämpa där du har möjlighet att ångra och återställa wobblerns sked. Du använder helt enkelt formbar termoplast och metoden finns beskriven om du klickar här! Enda nackdelen med den formbara plasten är att skeden inte längre blir transparent. Vill du ha en större transparent sked kan du limma på en större sådan som du tillverkat själv (eller köpt) utanpå wobblerns befintliga sked.

Att reparera en wobbler som läcker
En wobbler som utsatts för gäddtänder eller som du trimmat genom att bocka nosöglan kan börja läcka, bli tyngre och simma sämre. Du behöver inte kassera en wobbler som läcker, reparera den istället! För att kontrollera läckage lägg wobblern i frysen i ca två timmar, ta ut den och stoppa ner den i en genomskinlig tillbringare med varmvatten. Det ska inte vara varmare vatten än att du kan stoppa ner händerna utan problem. Finns det läckor kommer bubblor tränga fram när den kalla luften inuti wobblern värms upp och expanderar. Innan du börjar täta en läcka bör du kontrollera om det redan kommit in vatten i wobblern. Har du en brevvåg väger du bara wobblern. Glimmer wobblern ska väga ca 16 gram med 3 st krokarna strl 4. Väger den mer har vatten trängt in. Handlar det om små mängder börja med att försöka skaka vattnet mot det läckande området. Tryck sedan ett bommullsplagg mot läckan. Med lite tur kan kapilläreffekten göra att vattnet sugs ut från wobblern till tyget. Fungerar inte detta måste man borra ett litet hål (2 - 2,5 mm) på undersidan av wobblern, ca 2 cm från bakre kroköglan. Ta bort krokarna och skaka ut vattnet med snärtande handledsrörelser. Torka wobbler helt torr och kontrollväg så du vet att allt vatten kommit ut. Det borrade hålet tätar du med Super Epoxi lim. Sätt en tejp bit (t.ex. packtejp) över hålet och vänd wobblern med hålet nedåt tills limmet härdat. Efter ca 10 minuter kan du riva loss tejpen. Täta därefter dina övriga läckor. Om du fått läckage runt en krokögla bör du skrapa bort färg och limrester som sitter fast på öglan innan du börjar limma. Jag har lyckats få mina wobbler täta med tunnflytande snabblim: Loctite Super Attak Precision.


Trimma en Minnows wobbler

       Trimmad Lureimprover Minnows
Bilden ovan visar exempel på hur man kan skapa en huggpunkt på en Lureimprover Minnows wobbler med mjuka påskfjädrar som
hålls fast av krympslang på kroken. Genom att värma på denna slang nära en låga eller med en varmluftpistol krymper den fast runt kroken. För att se hur wobbler simmar med olika krokuppsättningar klicka här. Vill du se hur den simmar bakom en Lureimprover Original med endast en krok bak så klicka här!

       Minnows med en krok
En krok fram gör Lureimprover Minnows wobblern både effektiv och snabbslående. Eftersom bakre kroköglan inte används kan du passa på att göra wobblern mer fisklik genom att forma en liten stjärtfena av formbar plast längst bak. Tänk på att inte göra fenan allt för stor eftersom den också verkar dämpande på wobblerns rörelser.