Lureimprover
Hem        Så använder du Lureimprover        Produktfakta        Formbar termoplast        Produkter & Priser        Kontakt

Umami löjan - den flytande jiggen

     
Demofilmen ovan visar Umami löjan "den flytande jiggen" från IZUMI Japan.
Genom att låta den studsa över botten ser den ut som en bottenätande fisk.

Umami luftficka
Umami löjans bakparti flyter tack vare en ingjuten luftficka i silikonkroppen, se bilden ovan. Om du spinnfiskar och upptäcker att bakkroppens flytförmåga blir allt sämre tyder det på att för mycket vatten trängt in. Det är normalt, det brukar hända efter en stund! Det finns nämligen en kanal se den övre grönstreckade linjen som läcker lite vatten rakt in i luftfickan. Vänd då bara löjan så huvudet pekar nedåt och tryck på bakkroppen. Då kommer vattnet sipprar ut framme vid löjans mun. Längs de gröna streckade linjerna finns nämligen färdiga kanaler som underlättar monteringen av krokar.

Plugga övre kanalen på umami löjan
För att stoppa vatten från att tränga in i luftfickan kan du plugga den övre kanalen genom att pressa in t.ex. en halv tandpetare genom löjans mun. 150 mm löjan kräver en grövre plugg. Ett tips är att tillverka pluggen av Formbar termoplast. Slår du en knut på en stump fiskelina och bakar in den i plasten får du dessutom en plugg som är enklare att dra ut igen, se bilden ovan. Om du vill att Umami löjan ska vara svävande eller långsamt sjunkande kan du vänta med att plugga tills den vattenfyllts lagom mycket eller så struntar du helt i att plugga.
       
  Montera Umami löjans krok 1  Montera Umami löjans krok 2
Till Umami löjan finns speciella dubbelkrokar (50, 70 och 90 mm) som du monterar genom att pressa in krokskaftet genom hålet i buken fram till munnen, se bilderna ovan. Den färdiga kanalen inne i löjans silikonkropp underlättar monteringen så den alltid blir rak och snygg. Föredrar du en vanlig jiggkrok (med enkelkrok med blyhuvud) använder du den övre kanalen och styr ut kroken genom löjans rygg.
Umami med Waddington shanks
Även trekrokar kan användas till Umami löjan monterade på Waddington Shanks, se bilderna ovan. Till Umami 120 mm passar Waddington Shanks 69 mm. Förslag på krok en Kumho nr 2. Till Umami 90 mm passar Waddingtonn Shanks 47 mm. Förslag på krok en Kumho nr 4. För att försegla glipan på Waddington Shanks krokskaft använd krympslang. Monteringen på Umami löjan görs genom den färdiga kanalen i buken och ut vid mynningen i munnen. 

Umami och Waddington Shanks
Till Umami 150 mm kan ett lekande str 6 (längd 23 mm) monteras på en Waddington Shanks 58 mm med en fjäderring och en trekrok, se bilden ovan. Förslag på krok en Kumho nr 1. För att försegla glipan på Waddingtons Shanks krokskaft använd Formbar termoplast. Fördelen med formbar termoplast är att du enkelt kan göra en stadig och tillräckligt grov övergång så krokskaftet inte glider i Umami löjans kanal.

         Umami löjan med blyvikt

Umami löja med kulsänke
IZUMI tillverkar en speciell vikt för bottenfiske, se övre bilden. Du kan även använda beteslås och kulsänken med hål för att tynga ner Umami löjan.

Izumi Umami med Lureimprover Original
Det går utmärkt att både trolla och spinnfiska med Umami löjan tillsammans med en Lureimprover Original, se bilden och filmen ovan. Eftersom Umami löjan inte gör speciellt mycket motstånd i vattnet behövs en ganska grov tafs, ca 0,50 mm för att Lureimprover disken ska komma i svängning. Diskens oregelbundna rörelser fortplantar sig till löjan så den rör sig förföriskt i vattnet utan att du behöver göra lockryck med spöt. En viktig detalj är att göra en stram "Trilene knut" vid lekandets bakre ögla. Vill du använda en smalare tafs kan du montera en Lureimprover Linsträckare (artikel 102)  mellan betet och Lureimprover Original. Motståndet från  linsträckaren gör att Lureimprover Original kommer i svängning. Linsträckaren kan fästas på linan och placeras på olika avstånd från betet med hjälp av en bit tandpetare. Vid trolling rekommenderas en sänkesutlösare ca 8 meter framför disken för att tynga ner Umami löjan till önskat djup.
IZUMI Umami löjan med sked
Det kan själv förvandla IZUMI Umami löjan till en fantastisk wobbler med unik fisklikhet och naturtrogen gång i vattnet. Bocka en rostfri tråd som översta bilden visar. Skeden kan klippas ut från en PET flaska. Fäst skeden och stadga upp tråden med lite Formbar termoplast , se bild ovan. Om plasten hinner svalna innan du hunnit få skeden på plats kan du värma den med en lödkolv och sedan fortsätta. Det går inte att blåsa på med en varmluftpistol, då kommer den tunna skeden smälta.Vill du hellre ha en genomskinlig infästning, använd epoxylim. När allt är klart för in bakre öglan genom munnen på Umami löjan genom spåret ner mot buken. Montera en fjäderring med en lämplig krok i buköglan och testa hur den simmar. Om du vill att Umami löjan ska wobbla kraftigar och vid lägre fart tryck skeden och nosöglan  nedåt genom att bocka trådarna strax bakom skeden. Om den drar snett åt ena sidan bocka nosöglan åt motsat håll.